maanantai 17. huhtikuuta 2017

Nukuttaja Tampereella

Aamulehti 21.8.1886

Tohtori Hansen, Tanskasta, antoi torstai-iltana seurahuoneen salissa näytännön nukutustaidossaan. ... Nukutettu eli hypnotiseerattu ihminen joutuu semmoiseen tilaan, että hän ei ole herra ruumiinsa eikä sielunsa yli, vaan niitä vallitsee nukuttaja täydellisesti. ... Puhujalavalle oli asetettu 20 tuolia, joille kehoitusta totelleet asettuivat istumaan. Tohtori antoi jokaiselle pienen lasisärmiön käteen ja käski heidän tarkkaan katsomaan siihen. Jonkun minuutin perästä alkoi hän sivellä istujia pitkin ruumista päästä jalkoihin päin koskematta ruumista juuri ollenkaan käsillään. Tehtyään tätä muutamia minuuttia alkoi seuraukset näkyä.

Tohtori Hansen sai nukutettua eli hypnotisoitua kahdeksan kirjanpainajan kisälliä. Yhdelle näistä Hansen sanoi, että tämän pää palaa. Poika alkoi valella päähänsä vettä kuvittelemastaan pesuvadista. Kun tästä ei ollut apua, pisti hypnotisoitu kokonaan päänsä vatiin. Toinen hypnotisoitu kuvitteli näkevänsä pilvissä enkeleitä ja notkisti polvensa hartaaseen rukoukseen. Hypnotisoija sai nukutetut järsimään raakoja perunoita, joita nämä luulivat mehukkaiksi omenoiksi. Eräs poika uskoi, että on talvi, pakkasta ja lumipyryä, ja ryhtyi heittelemään lumipalloja. Eräälle hypnotisoidulle annettiin vaatemytty, jota uskoteltiin pikkuvauvaksi. Poika itse uskoi olevansa Sohvi, lapsen imettäjä. Hypnoosista herättyään hän heitti suutuksissaan "imulapsen" nurkkaan.

Hypnotisoijia kutsuttiin myös nimellä magnetisööri tai magnetiseeraaja. Koska hypnotisoidut oli helppo saada luulemaan, että he olivat esimerkiksi hartioista kiinni toisissaan, ajateltiin että ihmiskeho on jollakin tuntemattomalla tavalla magneettinen. Hypnotisoija osasi saada tämän magnetismin esiin. Hypnoosia pidettiin tieteenä ja arveltiin, että sitä ryhdyttäisiin opettamaan yliopistoissa. Ranskassa oli tehty kokeita "uneloitetuilla" eli hypnotisoiduilla ihmisillä. Hypnoosin aikana tehty suggestio oli saanut aikaan monia myönteisiä vaikutuksia. Kokeisiin osallistuneet alkoivat menestyä koulussa, pääsivät eroon änkytyksestä, paranivat masennuksesta sekä luopuivat oluenjuonnista ja tupakanpoltosta.

Tohtori Hansen olikin aluksi valtava menestys kierrellessään Suomen kaupunkeja kesällä 1886. Mitä hänestä olisi tullutkaan, jos kaikki olisi mennyt hyvin. Syyskuussa hypnoosinäytös Helsingissä päättyi kuitenkin katastrofiin. Erästä nukutettua ei saatu hereille vaan hän virkosi vasta myöhemmin kotonaan. Tällöin hän kärsi ankarasta, useamman päivän kestäneestä pahoinvoinnista. Ilmeisesti hypnoosi oli laukaissut jonkinlaisen sairaskohtauksen. Myös Tampereella Hansenin näytökseen osallistuneet olivat valittaneet päänsärkyä hypnoosin jälkeen. Hypnoosi huomattiin nyt vaaralliseksi. Kuvernööri kielsi Hansenia enää esiintymästä Helsingissä ja sairastuneen nuorukaisen holhooja haastoi hänet oikeuteen. Tässä vaiheessa Hansen otti jalat alleen ja lähti Suomesta. Kun syksymmällä Tampereelle saapui magnetisööri ja spiritisti professori Bousch, hänen esityksensä vetivät enää harvakseltaan väkeä.

(Lähteenä myös Aamulehti 9.9.1886, 18.9.1886, 14.10.1886, Tampereen Sanomat 18.10.1886, Vaasan lehti 2.10.1886.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti