keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Tampereen palo

Sanomia Turusta 25.8.1865

Tampereelta elokuun 20. p. Hirmuinen tulipalo raivosi kaupungissamme. Viime yönä, noin puoli 11 edellä puolen yön, herätettiin asujaimet makeasta ehtoounestaan kellojen soitolla ja huudolla: "Valkea on valloillaan!"

Tuli oli päässyt irti kauppias Hildénin tai leipuri Palmqvistin talossa Kauppakadun varrella. Palo levisi etelään ja länteen päin Turkuun menevän tien puolelle. Noin 500 ihmistä menetti omaisuutensa ja kotinsa. Tampereella ei tuohon aikaan vielä ollut palolaitosta. Pahaksi onneksi ilta oli tuulinen ja tämä levitti tulta laajemmalle. Palaneita taloja oli kaikkiaan 33, niiden joukossa neljä kivitaloa. Puutaloista jäivät vain uunit ja sortuvat savupiiput jäljelle. Paloalue käsitti viidesosan silloista kaupunkia, noin 440 m x 240 m käsittävän alueen. Onneksi ihmisuhreilta vältyttiin.


Tulipalot olivat 1800-luvun suomalaisissa kaupungeissa varsin tavallisia. Tunnetuin niistä on Turun kaupungin lähes kokonaan syyskuussa 1827 tuhonnut palo. Kaupunkien historiassa vanhan tuho on usein uuden alku. Tamperelaisten luonteenlaatua kuvaa, että asia otettiin pahemmin surkuttelematta vastaan ja jatkettiin uusin suunnitelmin eteenpäin. Asemakaava kaupungin jälleenrakentamiseksi vahvistettiin loppuvuodesta 1868. Siinä levennettiin Hämeenpuistoa ja tehtiin entistä leveämpi puistokatu myös Hämeenkadusta paloturvallisuuden vuoksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti