torstai 8. syyskuuta 2016

Tampereen markkinoilla


Turun viikkosanomat 27.10.1821

Siihen aikaan kun pellavakankaiden hinnat olivat halvemmat, toi akka liina- eli palttinakangasta Tampereen markkinoille. Kauppias tarjosi hänelle kuusi markkaa kyynärästä. Akka ei ymmärtänyt, paljonko se teki taalereissa, vaikka kauppias yritti sitä hänelle selittää. Akka sanoi: "Älä minua makoin markottele, pane mulle tasainen taaleri." Kauppias vastasi: "No saamaan lankeat." Näin myi se höperö akka palttinansa puolta vähempään hintaan, kuin hänelle oli tarjottu.

Tämä vanhanen eli vanha uutinen pilailee sen kustannuksella, ettei pellavakankaansa myynyt nainen ymmärtänyt rahan vaihtosuhdetta. Taalereita ja markkoja käytettiin Ruotsin vallan ajalla. Tapaus oli siis jo uutisen kirjoittamishetkellä vanha, ehkäpä 1800-luvun vaihteessa sattunut.

Ruotsin vallan aikaan taaleri oli tärkein rahayksikkö. 1600-luvun alussa kaksi hopeamarkkaa vastasi yhtä kuparitaaleria. Nainen tyytyi nyt yhteen taaleriin kyynärältä vaikka olisi voinut saada kuusi markkaa, uutisen mukaan kaksinkertaisen hinnan. 1800-luvun vaihteessa ilmeisesti kolme hopeamarkkaa olisi vastannut yhtä taaleria.

Kyynärä oli perusmitta ja pituudeltaan noin 60 cm. Joka kaupungilla oli entisaikaan omat mittansa, mistä juontuu sanonta "Porvoon mitalla" (reilusti). Mitä lienee "Tampereen mitalla" tarkoittanut? Virallisesti kyynärä oli kaksi jalkaa eli 24 tuumaa pitkä.

Akan myymä kangas oli pellavaa (Linum usitatissimum), joka on yksivuotinen Linaceae-suvun kuitu- ja öljykasvi. Ruotsin sana "lin", pellava, on ollut sekä kasvin latinankielisen nimen että suomen sanan "liinakangas" taustalla. Pellava on maailman vanhimpia viljelykasveja ja sitä on käytetty jo kivikaudella.

Pahoilla mielin totean, että hyväuskoista ihmistä on osattu huiputtaa kaupankäynnissä jo kaksisataa vuotta sitten. Kuinkahan moni ihminen nykyään miettii, mitä eurot ennen olivatkaan markoissa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti