maanantai 1. toukokuuta 2017

Ensimmäinen hiihtokilpailu Tampereella

Aamulehti 19.1.1888

Hiihtäjille! Koska täällä piakkoin pannaan toimeen hiihtokilpailu, rohkenee allekirjoittanut kehoittaa paikkakunnan koulunuorisoa ja muita, jotka haluavat olla mukana, ahkeraan harjoitukseen. ... Varat palkinnoihin, joita kilpailussa annetaan, koottiin jo kolme vuotta sitten vapaaehtoisilla lahjoilla asiaa harrastavain kaupunkilaisten kesken. Mitään kilpailua ei ole ennen voitu lumen vähyyden tähden toimittaa. Nyt on lunta kylliksi, keli oivallinen. - Ottakaa tilaisuudesta vaari. A. J.

Tampereen ensimmäiset hiihtokilpailut järjestettiin sunnuntaina 11. maaliskuuta vuonna 1888. Reitin pituudeksi mainostettiin 12 kilometriä mutta tapahtumaa selostaneet lehdet kirjoittivat hiihdetyn 12 virstaa (12,8 km). Metrijärjestelmä oli vielä vieras suomalaisille. Kisa käytiin Pyhäjärven jäällä ja lähtö tapahtui Pyynikiltä tulitikkutehtaan rannasta. Sieltä hiihdettiin Härmälänsaaren ympäri, sitten Viikinsaaren eteläpuolelta Selkäsaaren taitse Pispalanlahteen, kierrettiin Saunasaari ja palattiin jälleen Härmälänsaaren ympäri lähtöpaikalle.

Kilpailuun osallistui 14 miestä, joista seitsemän joutui kuitenkin keskeyttämään. Kilpailu käytiin nimittäin ankarassa 23 asteen pakkasessa, järvellä puhalsi luoteinen viima ja sukset vajosivat syvälle hankeen, ei siis ollut mikään hankikantokeli. Voittajaksi selviytyi metsänvartija A. Väyrynen Pirkkalasta, joka hiihti matkan ajassa 1 tunti 15 minuuttia 32 sekuntia. Palkinnoksi hän sai kultamitalin ja 25 markkaa.

Kilpailua oli edeltänyt erillinen mäenlaskukisa Pispalassa 9. maaliskuuta, johon osallistui lähinnä koulunuorisoa. Yli 15-vuotiaiden sarjassa oli noin metrin korkuinen hyppyri ja mäki laskettiin kolme kertaa. Tästä tuli lähinnä kaatumiskisa, sillä kukaan ei selvinnyt "ehjänä" eli kaatumatta mäestä. Näillä kilpailuilla oli kuitenkin latu aukaistu tamperelaiselle talviurheilulle. Hiihdosta tuli sittemmin tuttua puuhaa koulunuorisolle ja kaikille asepalvelustaan suorittaville. Suksia alettiin varsin pian myös valmistaa teollisesti Suomessa ja niitä mainostettiin 1880-luvun lopulla ahkerasti lehdissä.

(Lähteenä myös Aamulehti 25.2.1888, 13.3.1888, Tampereen Sanomat 12.3.1888, 14.3.1888.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti